Mitä on personal training?

Tähän on varmasti yhtä monta vastausta, kuin on valmentajiakin. Aion käyttää puheenvuoroni röyhkeästi siihen, mitä se minulle tarkoittaa ja syitä, miksi haluan tätä työtä tehdä. Personal training tarkoittaa henkilökohtaista valmennusta. Joillekin se voi tarkoittaa liukuhihnana tuotettua pikavalmennusta, jossa luvataan kaikki  maan ja taivaan väliltä ja mahdollisimman nopealla tahdilla. Ja joillekin personal training tarkoittaa asiaan paneutumista ja oikeasti henkilökohtaisten ratkaisujen löytämistä ja uusien elämäntapojen opettamista. Tuosta voikin sitten miettiä, kumman version saa halvemmalla. Pitää kuitenkin muistaa, että harvoin hyvää saa halvalla.

Trainerin täytyy huomata asiakkaan vahvuudet ja heikkoudet, joiden kautta hän osaa suunnitella ohjelmat. Ei ole syytä treenata ainoastaan sitä, missä on hyvä. Kehosi on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Itsekin olen syyllistynyt siihen, että olen vuosikausia hinkannut ainoastaan kuntosalilla, koska se on ollut minulle helppoa. Mutta odottakaas, kun aloitin kehonpainotreenit, puhumattakaan tankotanssista. Tunsin olevani rautakanki ja soijaa pukkasi jo alkulämmittelyissä. Oltiin kaukana mukavuusalueesta.

Hyvä PT katsoo kokonaisuutta. Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa treenata tai syödä. Jokaisella meillä on erilaiset elämät, mieltymykset ja resurssit. Onko järkeä vetää pari kuukautta tiukkaa linjaa ja olla tikissä vain ohikiitävä hetki, kuin voisi pikkuhiljaa opetella uudet elämäntavat ja saada kestävät tulokset. Hitaampi mutta varmempi tapa. Uskon, että jokainen halutessaan pystyy elämään kuin kilpaurheilija, kyse ei ole siitä. Elämässä nyt sattuu useimmiten olemaan muutakin kuin aamuaerobiset, parsaali ja jalkaprässi. Vaikka olisi huomattavasti seksikkäämpää mainostaa, että tällä dieetillä laihtuu 5 kiloa viikossa, niin itse en siihen junaan halua hypätä. Laihduttaminen on se helpoin osio. Se mitä tapahtuu laihduttamisen jälkeen, se onkin se mystinen juttu. Mitä jos ei enää ikinä tarvitsisi laihduttaa?

Pääasiahan tässä työssä on asiakkaan kuuntelu ja vahva läsnäolo. Asiakas ostaa räätälöidyn palvelun ja hänellä on oikeus saada itselleen juuri hänen tarpeensa huomioonottava kokonaisuus. Pitää ottaa huomioon sairaudet, mielenkiinnon kohteet sekä käytössä olevat voimavarat. Itse haluan tarjota asiakkailleni elämyksiä ja monipuolisuutta. Haluan, että asiakas saa oivalluksia, että hei näinkin voi treenata. Hyvä PT saa sinut ylittämään itsesi, poistumaan mukavuusalueeltasi, ilman että saat paikkojasi hajalle.Kaiken liikunnan ei kuitenkaan tarvitse olla suunnitelmallista ja johonkin tavoitteeseen tähtäävää,  vaan kannustan arkiliikuntaan. Kävele kauppaan. Mene lasten kanssa leikkipuistoon ja riehu siellä. Menkää keräämään pokemoneja.

Sitten se ruoka. Haluaisin, että ruokailu aiheuttaisi asiakkaalle niin vähän harmaita hiuksia, kuin vain mahdollista. Muutokset olisivat vähäisiä ja ruokaa ei tarvitsisi miettiä liikaa. Minusta on tärkeää, että koko perhe voi syödä samaa ruokaa ilman stressiä. Minun työtäni on antaa ruokavaliolle raamit, mutta käytännössä päätöksenteko jää sinne kotiin asiakkaalle.

Tässä työssä vaaditaan usein myös terapeutin taitoja. Usein ne lihomisen pohjimmaiset syyt löytyvät aivan muualta kuin jääkaapista. Joskus on mentävä henkilön pään sisälle. On osattava motivoida. Kaikkia ei saa ylös sohvalta vedoten samoihin syihin.

Personal trainerin tulisi yhden tapaamiskerran perusteella ottaa ihminen yksilönä huomioon (sairaudet, resurssit, mielenkiinnon kohteet) ja suunnitella asiakkaalle kaikenkattava ja realistinen kokonaisuus. PT ottaa huomioon, liikunnalliset heikkoudet ja vahvuudet. Unen määrä ja laatu sekä asiakkaan stressitaso, nekin on otettava huomioon. Helppoa hommaa, eikö? 🙂 Haastavuudestaan huolimatta, tämä on paras työ mitä tiedän. Ihmisläheistä ja palkitsevaa. Se fiilis, kun näkee onnistumisia, on huikea. Tässä työssä ei ole koskaan valmis. Mitä enemmän tätä työtä tekee, sitä vähemmän huomaa tietävänsä. Oppia ikä kaikki. 

 

IMG_2215

noorakatariina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta