Loppuun palaminen voi olla uuden alku

Nykymaailma arvottaa sinua ulkoisten asioiden kautta. Kuinka huoliteltu, kaunis, timmi ja aikaansaava olet. Sinun tulee kunnianhimoisesti pyrkiä uralla ja elämässä ylipäätään eteenpäin. Ei saa jäädä laakereille lepäämään, muuten muut menee ohi. Aikaisemmassa elämässä olen ollut jokapaikan höylä, koko ajan pyrkinyt elämässä eteenpäin. Jatkuvasti pitänyt olla menossa ja lepääminen oli vain heikoille. Oli hienoa sanoa, kuinka paljon saa elämässä aikaan. Jäin jotenkin koukkuun siihen fiilikseen. Kyllä keho sopeutuu 4 tunnin yöuniin ja siitä tulee aivan normaali olotila, että on koko ajan jotenkin kuin sumussa.

trees

Olin jatkuvasti menossa ja erilaisten ihmisten ympäröimä. Loppupeleissä olin tosi yksin. Silloin kun muut vietti vapaa-aikaa, olin minä aina töissä. Ja se oli ihan oma valinta. Tällä ei ole koskaan ollut mitään tekemistä ahkeruuden kanssa. Olen aina paennut ongelmia ja ehkä itseäni hukuttamalla itseni kouluun, töihin ja kaikenlaisiin projekteihin. Kokenut ehkä etten riitä ihan vain itsenäni, vaan minun tulee tehdä jotain ollakseni tärkeä.

Hävetti lopulta astella lääkärin puheille. Mitä hittoa minä täällä teen. Jaksanhan käydä töissä, enkä ole ajatellut tappaa itseäni. Minulla on töitä, ihana lapsi ja rakastava mies. Ei minulla ole oikeutta olla masentunut, loppu, väsynyt, mitä lie.

Salaa toivoin, että minulla olis kilpirauhasen vajaatoiminta, anemia tai jokin muu sairaus, joka saataisiin vain lääkkeillä kuriin. Että tähän loputtomaan väsymykseen ja vitutukseen olisi jokin ”järkevä” selitys. Nappi naamaan ja ongelmat veks.

Ne, jotka ovat eläneet lapsuutensa alkoholismin tai muun riippuvuuden keskellä osaavat varmasti tunnistaa itsessään piirteitä, jotka seuraavat aikuisikään saakka. Olen poiminut Kokovartalofiilis -sivustolta muutaman itseä hyvin kuvaavan piirteen, jotka ovat varmasti edesauttaneet loppuun palamista. Tajuton itsekriittisyys. Mikään ei koskaan ole tarpeeksi hyvä, koskaan et ole tehnyt tarpeeksi. Perfektionismi ja halu tulla hyväksytyksi. Itsetunto riippuu siitä, miten muut arvostelevat sinua. Koskaan et voi kieltäytyä ja sanoa ei, koska et halua tuottaa pettymystä. Pakkomielle elää keskellä draamaa. Kaaos tarjoaa vallan ja kontrollin tunnetta. Rauha on pelottavaa. Sitä on lapsesta asti oppinut miellyttämään muita. Itsellä ei ole juuri väliä. Pidä itsesi kiireisenä, niin ei tarvitse keskittyä omiin ongelmiin. Tarpeeksi kauan kuin toteuttaa tällaista toimintamallia, niin jossain vaiheessa soppa on valmis.

road
Tervehtyminen vaatii muutoksia. Entiseen ei ole enää paluuta.

Terkkari sanoi, että vaikka minusta itsestä tuntui että eihän tässä ole mitään hätää, tekivät aivot stopin. Meillä on fiksu elimistö. Se kyllä ilmoittaa, kun on liikaa, vaikka itse tahtoisit mennä. Ei ole normaalia mennä puoli vuotta 4 tunnin yöunilla, mutta se vei minut lopulta tilanteeseen, jossa 12 tunnin unetkaan eivät riittäneet. Jos jotain huumoria tästä on pakko repiä, niin koskaan ei ole mies tehnyt yhtä paljon oma-aloitteisesti kotitöitä, kuin romahdukseni aikana. Nyttemmin tilanne on normalisoitunut. 🙂

kasvit
Loppuun palaminen pakottaa pysähtymään.

Kuinka siis selvitä loppuun palamisesta. En tiedä, osaan vain kertoa mitkä asiat auttoivat minua. Oli pakko vain hyväksyä se tosiasia, että en olekaan superihminen ja jaksa kaikkea. Piti pysähtyä ja hyväksyä, että entiseen ei ole enää paluuta. Mikä pahinta, oli pakko opetella pyytämään apua. Vaikeinta itselle ja uskoisin, että monelle muullekin on asettaa itsensä ykköseksi. Minun on voitava hyvin, jotta voin hoivata muita. Loppuun palaminen on ollut kaiken paskamaisuuden lisäksi myös hyvästä. On ollut pakko pysähtyä ja miettiä omaa toimintaansa ja elämäänsä. Tässä sitä sitten opetellaan elämään iisisti itseään kuunnellen. Pyrin siihen, etten vaatisi itseltäni liikaa.  Yritän myös oppia nauttimaan arjen pienistä jutuista. Yksi asia, mistä olen oppinut jo nauttimaan on päikkärit!

<3:lla Noora

noorakatariina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta