LAIHDUTTAMINEN VAI ELÄMÄNTAPAMUUTOS -KESÄKUNTOON 2017

Laihduttaminen on sana, joka aina näin kevään kynnyksellä on suuren joukon mielessä. Kesä lähenee päivä päivältä ja rantakunto on saavutettava hinnalla millä hyvänsä. Onko laihduttaminen sama asia kuin painonhallinta? Kuinka saavuttaa elämäntapamuutos? Ettei koko ajan tarvitsisi olla laihdutuskuurilla. Siinä kysymyksiä, johon ei välttämättä löydy yksiselitteisiä vastauksia. Aion tässä kirjoituksessa avata omaa ajatusmaailmaani näiden aiheiden tiimoilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittelee asian niin, että painonhallinta ehkäisee sairauksia, jotka liittyvät lihavuuteen. Liikakilojen karttaminen myös hidastaa jo puhjenneen sairauden etenemistä. Miten sitä ylipainoa sitten voidaan ehkäistä? THL:n mukaan terveellinen ruokavalio, kohtuulliset annoskoot, säännölliset ateriarytmit sekä hyvät liikuntatottumukset ovat avainasemassa lihavuuden ehkäisyssä (THL.)

Kuulostaa simppeliltä. Teoriassa. Laihduttaa voi monella tavalla. Jos haluaa kilot nopeasti pois, on olemassa pussikeittodieettejä sun muita. Jos taas haluaa läpi elämän kestäviä muutoksia, kannattaa pitää maltti mukana. Ainoa oikea tapa pysyvään hyvään oloon on painonhallinta. Sanana painonhallinta kuulostaa oudolta. Tulee mieleen, että painoa tulisi jotenkin hallita ja kontrolloida jatkuvasti. Se voi tarkoittaa myös sitä, että tekee päivittäin terveyttä edistäviä valintoja, niin liikunnan kuin syömisten suhteen. Painonhallinta antaa liikkumavaraa käydä välillä terassilla, joskus jopa siihen, että vedät sen kilon karkkipussin raskaan työviikon jälkeen. Ilman morkkiksia ja itsensä ruoskimista.

Projekti nimeltä elämä

Laihduttamisessa kyse on repsahduksesta, josta seuraa aina ruotuun palaaminen. Painonhallinta käsittää koko elämänmittaisen ”projektin.” Tämä projekti tunnetaan myös nimellä elämä. Laihduttaminen käsittää tietyn ajanjakson, jolloin pyritään kontrolloimaan syömisiä. Sillä on alku ja sillä on loppu. Kaikilla on varmasti kokemusta siitä, mitä tapahtuu laihdutuskuurin loppumisen jälkeen. Vihaan sanaa laihdutuskuuri. Se on vähän kuin antibioottikuuri, jolla pyritään pääsemään sairaudesta eroon. Toki molemmille, niin laihduttamiselle kuin painonhallinnalle on paikkansa ja molempia tarvitaan. Minä olen vain enemmän kiinnostuneempi elämäntapamuutoksista, jotka tapahtuvat hitaasti. En mediaseksikkäistä ”bikinikuntoon kahdessa viikossa” -dieeteistä. Itse pyrin vain edistämään terveyttä ja yritän löytää ihmiset niiden kilojen takaa.

Monet asiakkaani ovat alkutapaamisessa kertoneet, kuinka tahtovat pudottaa painoaan tietyn määrän ja tietenkin mahdollisimman nopeasti. Projektin edetessä vaa’an lukemalla ei ole enää kuitenkaan ollut merkitystä. Ollaan innostuttu liikunnasta uudella tavalla. Tavoitteeksi on ehkä tullut kyykkyennätyksen parantaminen. Pursutaan positiivista energiaa, kun ollaan opittu syömään oikein. Paino ei ole enää prioteetti ykkönen. Silti se kuitenkin tippuu.

laihduttaminen

Laihduttaminen vs. painonhallinta

Laihduttamisesta tulee itselle mieleen rääkki, kidutus, nälkä, kiellot. Lähtökohtaisestikaan ei kuulosta kovin kestävältä tilanteelta. Mielestäni ennen kuin lähtee painoa pudottamaan, tulisi miettiä suhtautumista omaan itseensä. Haukutko itseäsi lihavaksi, saamattomaksi tai rumaksi. Sinun tulisi rakastaa ja arvostaa itseäsi just nyt. Ihmisarvosi on ihan sama nyt ja miinus kymmenen kilon päästä. Kannattaa suunnata fokus aivan muualle. Etsi harrastus, joka tuottaa sinulle iloa. Ei sen vuoksi, kuinka paljon se kuluttaa kaloreita. Jokainen askel pois sohvalta kuluttaa kaloreita, joten pääasia että nouset sieltä.

Surullista kun mietin, miten itse olin parisen vuotta sitten aina dieetillä. Melkein joka maanantai koitti ruotuun paluu. Kuinka kuluttavaa. Kaikki ajatukset pyörii treenin tai ruuan ympärillä. Siltikään tuloksia – ainakaan kestäviä sellaisia ei tullut. Oletteko huomanneet, että ”luonnostaan” hoikat ihmiset voivat syödä mitä vain ja liikkuvat vain liikkumisen ilosta. Usein meistä isompikokoisista vähän jopa ärsyttää ja mietitään, että sillä nyt vaan on nopeampi aineenvaihdunta. Oletteko miettineet, että he eivät ehkä stressaa syömisiään niin paljon?

laihduttaminen

Itsensä hyväksyminen

Painoa voi pudottaa myös rakastamalla ja hyväksymällä itsensä jo nyt. Pysyvimmät ja kestävimmät tulokset saat, kun keskityt ulkonäkö-asioiden sijasta terveyden edistämiseen. Jos kuulostaa tylsältä, niin mieti, olisiko kiva jatkossa käyttää kapasiteettia muuhunkin, kuin joka tammikuiseen tai elokuiseen laihduttamiseen. Nimittäin laihduttaminen ei tunne armoa, painonhallinta joustaa. Voit syödä burgerin jos toisenkin silloin tällöin kunhan kokonaispaketti on kunnossa. Arvosta itseäsi jo nyt. Vaikka ylipainoa olisi kertynyt, se ei tee sinusta vähemmän rakastettavaa tai huonompaa ihmistä. Itseinho ja itsensä ruoskiminen seuraavat sinua kyllä myös kilojen pudottamisen jälkeenkin. Ajattele mieluummin asia niin, että nyt alan huolehtimaan itsestäni ja syömään paremmin. Löydän itselleni liikuntalajin, josta pidän. Ilon ja itsensä rakastamisen kautta saattaa ne kilot tipahdella ihan itsekseen. Projekti nimeltä elämä on tässä ja nyt. Tehdään siitä projektista lempeä ja mieluista, ei kärsimysmatka.

laihduttaminen

Kuvat : Marianne Sendenali

Kuvauspaikka: JM Syke

noorakatariina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta