KEHITÄ KEHON LIIKKUVUUTTA – Katso vinkit!

Kehitä kehon liikkuvuutta ja aloita mieluummin jo tänään. Onko kehosi kuin rautakanki ja useampaa paikkaa kiristää? Tunnen tuskan, koska täällä ilmoittautuu yksi hyvin laiska venyttelijä. Tietokoneen ääressä tulee istuttua hävettävän paljon, joka kyllä tuntuu kireytenä lonkan alueella. Kireät lonkankoukistajat voivat olla syynä alaselkäongelmiin, koska kireät lonkankoukistajat saattavat kipata lantion eteen, jolloin selän asento vääristyy. Vaikka inhoaisit venyttelyä, niin lukaisepa teksti läpi jos saisit inspiraatiota ! Onneksi on olemassa muitakin tapoja kehittää kehon liikkuvuutta kuin pitkäkestoiset venytykset. Kerron alla muutaman esimerkin, joiden avulla liikkuvuutta voi kehittää useampana päivänä viikossa.

kehitä kehon liikkuvuutta

kehitä kehon liikkuvuutta

Kuntosalilla liikkuvuutta?

Kehitä kehon liikkuvuutta kuntosalilla? Punttis on oiva paikka lisätä liikkuvuutta kroppaan. Itse aloitan punttitreenin usein keppijumpalla, jossa teen syväkyykkyjä sekä avaan hartioiden alueen. Ennen jalkatreeniä ei ole syyytä istua kuntopyörän päälle, varsinkin jos olet jo koko päivän ollut istuma-asennossa. Ota mieluummin keppi kouraan ja tee kyykyt hitaasti ja mahdollisimman laajalla liikeradalla.  Tästä on oikeasti hyötyä, jotta kroppa on oikeista paikoista hereillä ennen varsinaista voimaosuutta. Voit myös tehdä pienemmillä painoilla ja pidemmällä toistomäärällä esimerkiksi kyykkyä, jotta saisit lisättyä kyykkysyvyttäsi. Kehonpainoharjoitteet ovat ihan täydellisiä parantamaan liikkuvuutta! Sivukyykyt on todella hyvä ja haastava liike. Tsekkaa Jukka Rajalan ohjeistus sivukyykystä seinää vasten tästä.

Suosittelen huoltavaa viikkoa aina säännöllisin väliajoin. Huoltavalla viikolla voit käydä kuntosalilla, mutta silloin tarkoituksena on käyttää pieniä painoja (jos painoja ollenkaan) ja kehittää liikkuvuutta. Tälle huoltavalle viikolle kannattaa myös tunkea mahdollisimman monta kehonhuoltotuntia tai joogaa  jos omatoiminen liikkuvuusharjoittelu ei nappaa.

Dynaamiset venytykset

Dynaaminen venyttely eroaa staattisesta venyttelystä siten, että se sisältää liikettä. Ääriasentoon ei jäädä pitkäksi aikaa vaan käydään venytyksessä, pidetään ääriasennossa mahdollisesti pieni pito, jonka jälkeen palataan alkuasentoon. Joka kerralla lihasten lämmetessä pyritään menemään aina vain syvemmälle ja syvemmälle venyttävässä asennossa. Dynaamiset liikkuvuusharjoitteet sopivat mainiosti myös ennen treeniä tehtäväksi lämmittelynä.

Staattiset venytykset

Staattiset venytykset ovat varmasti useimmille tuttuja. Tässä tarkoituksena on pysyä venytyksessä pitkään. Rentoutunut keho ottaa paremmin venytyksen vastaan, joten ethän unohda rauhallisia ja syviä hengityksiä. Suosittelen kokeilemaan joogaa jo senkin puolesta, että opit hengittämään! Joogasaleilla on myös hyvin rauhallinen ja harmoninen tunnelma, joka takaa rauhoittumisen. Olen itse hävettävän laiska venyttelijä, mutta aina joogatunnin jälkeen tuntuu, kuin olisin uusi ihminen. Liikkuvuutta jos halajat parantaa, ei riitä että venytät lihasta muutaman sekunnin, vaan nyt vaadittaisiin 1-3 minuutin kestäviä venytyksiä.

Ennen treeniä voi venytellä lyhyesti, mutta oma suositukseni on tehdä ennen treeniä vain dynaamisia liikkuvuusharjoitteita. Jos ennen varsinaista lihastreeniä venytät pitkään lihaksiasi,kimmoisuus häviää ja se taas voi lisätä riskiä loukkaantua. Pitkäkestoiset staattiset venytykset vähentävät oleellisesti myös voimantuottoa. Joten pitkäkestoiset venytykset omana treeninään.

Treenin jälkeen kannattaa venytellä työskennelleet lihakset pikaisesti (20-30 sekuntia). Näin palautat treenissä lyhentyneet lihakset takaisin lepopituuteensa. Muista tässäkin maltti. Treenin jälkeen voi tuntua, että venyt paremmin, koska lihakset ovat lämpimät. Tässä vaiheessa lihakset ovat hyvin alttiita revähtämään jos mennään liian pitkälle. Kipua ei saisi tuntua. Pari tuntia treenin jälkeen voit kyllä ottaa pidemmän kaavan mukaan venytykset.

kehitä kehon liikkuvuutta

Kehitä kehon liikkuvuutta

Kun liikkuvuus on kunnossa, saat enemmän irti myös voimaharjoittelusta. Pystyt tekemään liikkeet laajoilla liikeradoilla ja esimerkiksi kyykky ei jää puolitiehen. Jos tuntuu, että koko kroppa on jumissa, valitse muutama lihas, joita lähdet aktiivisesti työstämään liikkuvammaksi. Kaikkea ei tarvitse hoitaa kerralla. Ota vaikka ensiksi kohteeksi lonkankoukistajat ja takareidet. Pikkuhiljaa saatat huomata nauttivasi venyttelystä ja voit ottaa viikko viikolta lisää venytettäviä kohteita mukaan. Kehitä kehon liikkuvuutta aktiivisesti ja suunnitelmallisesti. Ota liikkuvuusharjoitteet osaksi treenikalenteriasi. Se on myös treeni siinä missä muutkin ja osalle jopa tärkein sellainen, ei vain pakollinen paha.

Kuvat:Mainoskuvaamo Heinonen

Aurinkoista viikonloppua!

-Noora

noorakatariina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta