NOORAN TREENISSÄ: Syynissä reenaajan RUOKAVALIO

ruokavalio

Blogin puikkoihin on hetkeksi tarttunut Nooran treenattava Emma! Sain mahdollisuuden dokumentoida treenini edistymistä tällä Shape Up:in ”Nooran treenissä” blogissa! Noora teki mulle kotitreeniohjelmat ja käy myös säännöllisin väliajoin piiskaamassa meikäläistä ruotuun 😉

Jokainen edes pikkaisen valveutunut kuntoilija tietää että ruokavaliolla on kovin iso merkitys painonhallintaan, lihasten kehitykseen ja terveyteen. Syöminen (tai syömättä jättäminen) vaikuttaa merkittävästi yleiseen jaksamiseen ja jopa unen laatuun. Ruokavalioita, erilaisia diettejä ja suosituksia on uskomaton määrä, eikä tiedä ketä ja mitä milloinkin pitäisi uskoa. Jatkuvasti esiin tulee tutkimuksia, jotka kumoavat uusia tutkimuksia, jotka taas kumoavat uusia tutkimuksia ja kohta olet jälleen pisteessä A.

Itse olen omassa lähipiirissäni jopa hieman tunnettu siitä, että olen aina milloin milläkin kuurilla. Silti varsinaisen diettaamisen sijaan olen pikemminkin poistanut jotain ruokavaliosta (ja paasannut siitä sitten kovaan ääneen). Olen ollut ilman valkoista sokeria, maitosokeria, hedelmäsokeria, herkkuja, karkkeja ja melkeinpä mitä vaan mistä ihminen kokee saavansa välitöntä nautintoa. Kun menen jonnekin kylään, lähes poikkeuksetta minulta kysytään ensimmäisenä: Mitä sä voit syödä?

EVÄÄT KOTOA

Jokaisen syömistottumukset lähtevät luonnollisesti lapsuudesta ja omasta kodista (tunnesyömisestä ja ruualla palkitsemista voisi kirjoittaa sivutolkulla, mutta pysyttäydyn nyt perusasioissa). Kotoa opitut ruokarytmit, perus raaka-aineiden käyttö sekä kanssaruokailijoiden kanssa vietetyt sosiaaliset hetket lapsuudessa vaikuttavat toimintaamme aikuisinakin. Se missä toiset kaivat itse maasta kylvämänsä, kuorineen syötävät perunat, toiset juovat Coca Colaa päivällisellä muovipullosta.

Onnekseni voin sanoa että omassa perheessäni arvostetaan terveellistä ja ravinteikasta ruokaa. Toki 80- ja 90-luvulla terveystietoisuus ei ollut samaa luokkaa kuin tänään, mutta emme mekään aivan heikoilla jäljillä olleet. Sokerimehut- ja limsat ovat aina jääneet kauppoihin ja kasvispainoitteiseen kotiruokaan on satsattu. Äitini ja varsinkin nuorempi veljeni ovat äärimmäisen kiinnostuneita hyvinvoinnistaan ja käymme usein keskusteluja terveyttä edistävien ruokavalioiden omakohtaisista kokemuksista. Voisi sanoa, että olen saanut kotoa hyvät eväät.

AAMUPALAKSI SUOLAKEKSEJÄ

Hyvistä ruokatottumuksistani huolimatta nautin tänään aamupalaksi kupin kahvia ja suolakeksejä. Oikeastaan nauttimisesta ei voi puhuakaan sillä tunnin kävelylenkki töihin tuollaisella tankkauksella oli rehellisesti sanottuna silkkaa tuskaa. Viikonlopun aikana ahmittujen herkkujen vaikutus näkyy peilistä, eikä nyt tee mieli oikein mitään ja silti vähän kaikkea. Kovalla työllä ansaittu ruokanatsin maineeni on kaukana menneisyydessä ja minä olen mennyt siihen halpaan mihin moni muukin: kiire on vaikuttanut syömiseeni.

Tästä syystä oli kova paikka laittaa ruokapäiväkirja PT:n syynättäväksi ja rehellisesti sanottuna olisin tahtonut valehdella ja kirjoittaa täydellisen ruokapäiväkirjan vihersmoothieineen ja kalasalaatteineen. Kuitenkin tieto siitä, että joku muu katsoo syömiseni ammattilaisen silmin ja antaa siitä rehellisen palautteensa, oli mainetta ja kunniaani arvokkaampi. Muutenkin ruokapäiväkirjan pitäminen teki hyvää: tulin tietoiseksi monesta asiasta josta aiemmin minulla oli vain tuntemus.

Alla synninpäästöni eli ruokapäiväkirjani sekä Nooran kriittisen rakentavat, mutta kannustavat kommentit. Napataan siitä vinkit talteen! 😉

-Emma

ruokavalio

TORSTAI

Hyvää on, että syöt tavallista ruokaa, jota hieman tuunaamalla saadaan täydellisiä aterioita. Määrällisesti aika vähän sinä syöt, joten lisää ruokaa koneeseen. Protskua saat runsaasti, mutta voisit lisätä hiilihydraattien saantia. Lounaan voit halutessasi pitää kevyenä esim ruokaisa salaatti. Päivällisellä on ihan ok syödä myös hiilaria, varsinkin jos on treeniä alla. Esim. riisiä, pastaa, kvinoaa, perunaa, bataattia tms. Kasviksia, marjoja enemmän ruokavalioon. Niiden vähäisyyden vuoksi jää moni vitamiini vähille.

PERJANTAI

Vihanneksia niukasti ja toki, kun on vähän herkuteltu näyttää kaikki arvot vähän huonommilta. Mutta kohtuullista herkuttelua. GOOD. 🙂 Pehmeää eli sitä hyvää rasvaa saat myös vähäisesti. Rasvaa saa ja pitää syödä , mutta suhteessa enemmän pehmeitä rasvoja mm. avokado, pähkinät, siemenet, kasviöljyt versus kova rasva.

LAUANTAI

Tosi vähän oikeaa ruokaa, joka varmasti näkyy sokerihimona. Varsinkin jos treeni vielä alla, niin keho oikein huutaisi ravinteita.. 🙂

noorakatariina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta