ELÄMÄNTAPAMUUTOS VAKAVASTA DIAGNOOSISTA HUOLIMATTA

ELÄMÄNTAPAMUUTOS VAKAVASTA DIAGNOOSISTA HUOLIMATTATammikuussa 2017 istuimme Nooran kanssa kotonani pöydän ääressä. Minulla oli takanani elokuusta 2016 lähtien paljon tutkimuksia. Oikeasta silmästäni heikkeni yllättäen ja nopeasti näkö ja syytä oli tutkittu kaikin mahdollisin keinoin. Lopulta tutkimukset viittasivat vahvasti MS-tautiin (multippeliskleroosi). Itku ja pelko valtasivat mieleni. Sain onneksi paljon tukea ja kannustusta. Suurin tukeni oli ja on mieheni Taneli. Hän saa aina nostettua minut pois syvistä vesistä kun on vaikeaa. Taneli kysyi minulta haluaisinko lahjaksi häneltä puoleksi vuodeksi oman Personal trainerin. Aloitettaisiin sillä, että kroppa voi hyvin ”taistelussa” MS-tautia vastaan. Ilahduin suuresti, olin haaveillut omasta Personal trainerista jo jonkin aikaa. Eikun tuumasta toimeen. 🙂

Noorasta välittyi sama hyvä ja lämmin energia mikä välittyi, myös hänen kotisivuistaan, kun etsin minulle sopivaa Personal traineria. Pirteä, lämmin, mutta myös sopivan napakka. Kerroin Nooralle, että haluan tiputtaa painoa puolessa vuodessa 20kg. Olin tehnyt sen 5-vuotta sitten toisen Personal trainerin kanssa. Mutta kilot tulivat pian takaisin. Silloin tahti oli kova, painoa tippui noin 1kg viikossa. Noora sanoi, että lähdetään tekemään elämäntapa muutosta ja paino tippuu siinä samalla. Ei pikadieettejä vaan sellainen muutos, mitä ylläpidän loppuelämäni. Miettien mielessäni silloin tiukasti, että 20kg on saatava pois puolessa vuodessa keinolla millä hyvänsä. Näinhän tein viimeksikin. Mutta intuitio luotti vahvasti Nooraan. Sovimme ensimmäisistä treeneistä ja homma lähti käyntiin.

Intoa puhkuen aloitin treenit ja olin päättänyt vetää kaikki sata lasissa. Ensin katsoimme ruokavalion kuntoon ja yllätyin kuinka yksinkertaisilla muutoksilla ja normaalilla ruoalla saisin painon tippumaan. Aloitimme, myös lenkit kävelyllä. Pienin askelin, joka siis tuntui ensin kilpailuhaluiselle mielelleni liian helpolta. Vaikka tosiaan olin ollut liikuntakiellossa 6 kuukautta tutkimuksien ajan ja kunto oli siinä ajassa tippunut. Eli oli täysin loogista aloittaa rauhassa. Ilokseni huomasin, että paino alkoi tippua.

TAMMIKUUN LOPULLA VARMISTUI DIAGNOOSI MS-TAUDISTA

Mikään helppo puoli vuotta tästä ei tullut. Tammikuun lopulla varmistui diagnoosi MS-taudista. Tämä toi luonnollisesti oman mausteensa soppaan. Vaikka olin osannut omasta mielestäni valmistautua oli diagnoosin varmistuminen järkytys. Tähän liittyi, myös sairaalareissuja, lääkekokeiluja ja niistä ei toivottuja sivuoireita. Piti malttaa levätä ja jouduin jättämään jotain treenejä pois. Tällöin keskityimme hyvään ruokavalioon ja lepoon. Noora oli tukena ja tsemppasi. Tärkeintä oli kuunnella kehoa, jos se vaati lepoa oli levättävä. Samaan aikaan vielä toisessa harrastuksessani oli täysi tohina päällä. Olin mukana ohjaamassa näytelmää, jonka ensi-ilta oli maaliskuussa.

Treenejä oli loppuvaiheessa 4-5 kertaa viikossa ja tietysti töissäkin piti käydä klo:8-16. Henkinen kuormitus oli kova ja aika oli kortilla. Miettien oliko laihduttaminen tähän hetkeen kuitenkin liikaa. Mutta sitten muistin Nooran sanat ”tehdään elämäntapamuutos ja paino tippuu siinä samalla”. Mietin ketä vastaan oikein kilpailen? Kenelle täytyy näyttää, että pystyn tämän kaiken keskellä tiputtamaan sen 20kg? Herää Meeri! Teet parhaasi ja painoa tippuu puolessa vuodessa sen verran kun tippuu. Sinulla on koko elämä aikaa tiputtaa loput kilot Nooran antamilla opeilla.

ELÄMÄNTAPAMUUTOS VAKAVASTA DIAGNOOSISTA HUOLIMATTA

STRESSAAMISEN LOPUTTUA PAINO ALKOI TIPPUMAAN

Kun lopetin stressaamisen, että painoa täytyy tippua kilo viikossa alkoi treenaaminen tukea erilailla jaksamistani eikä tuntunut enää pakkomielteeltä. En stressannut enää, jos jouduin lepäämisen takia ja jättämään yhden treenin välistä tai tekemään kevyemmän treenin. Ja kun olin kunnossa, niin treenattiin taas kovaa! Hiki virtasi ja kilot sai kyytiä.

Saimme, myös ujutettua kävely treenit töistä teatterille kun teatterilla oli kiireisin aika. Noora teki minulle monipuolisia ja vaihtelevia treenejä. Välillä tehtiin liikkeitä, mitä en ollut koskaan aiemmin nähnyt /kokeillut. Ne eivät olleet kuitenkaan liian vaikeita vaan toivat aina piristystä ja lisäpuhtia. Aiemmin olin itse tehnyt yksipuolisia treenejä ja kyllästynyt niiden toistamiseen nopeasti.

Jos minulla oli kysyttävää, Noora vastasi kaikkiin askarruttaviin kysymyksiin tai etsi vastauksen niihin. Myös rintaranka/selkä kipuihin Noora toi heti välineitä, millä voi kokeilla niitä lievittää ja erilaisia venytys liikkeitä. Noorasta välittyy aito välittäminen ja ammattitaito. Hän tekee työtään selkeästi sydämellä ja intoa puhkuen. Noora pystyy helposti luomaan vaikkapa metsästä ”kuntosalin” ja esim. puuta vasten punnertaminen ja kaatuneiden puiden yli hyppiminen tuli
tutuksi. Ulkona treenaaminen on sään salliessa huippua ja myös ilmaista. 🙂

ELÄMÄNTAPAMUUTOS VAKAVASTA DIAGNOOSISTA HUOLIMATTA

PUOLEN VUODEN PÄÄTÖS -TULOKSET

Lopulta oli viimeinen kehonkoostumusmittaus ja viimeiset treenit Nooran kanssa. Olo oli haikea ja epätodellinen. Olin puolessa vuodessa kiintynyt Nooraan ja yhteisiin treeneihimme. Olin kuitenkin iloinen saavutuksistani. Painoa oli tippunut 11 kiloa kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Senttejä eri paikoista oli lähtenyt, myös roimasti ja mikä parasta fiilis on hyvä ja kunto noussut kohisten. Kävely on muuttunut juoksuksi, eikä tunnu enää ollenkaan liian raskaalta.

Olen saanut opit Nooralta järkevään laihduttamiseen elämänmuutoksen kautta. 20kg tiputtaminen olisi ollut mahdollista, mutta kannattaa miettiä haluaako kilot nopeasti pois, jonka jälkeen on mahdollista, että ne tulevat korkojen kera takaisin (itselleni kävi näin ensimmäisellä kerralla). Vai unohdatko aikarajat ja teet elämäntapamuutoksen. mitä jatkat lopun elämääsi ja paino tippuu siinä samalla 😉 Oli miten oli, itse ainakin opin, että kun tekee tämän ilman että tuijottaa koko ajan vaakaa on se paljon kivempaa! 🙂

PÄÄLLIMMÄISENÄ TUNTEENA KIITOLLISUUS

Olen kiitollinen Tanelille, joka mahdollisti tämän ja Nooralle joka ennakkoluulottomasti otti haasteen vastaan ja antoi minulle eväät eteenpäin. 🙂 Huikea fiilis ja kesäloma edessä 🙂 Tästä on hyvä jatkaa! Ihanaa kesää kaikille ja nautitaan liikunnasta. Itse ainakin meinaan uida paaaljon vaikka säät eivät ole olleet kamalan suotuisat ja tietysti ostan
jäätelön suklaa ja päärynä palolla. 🙂 !

Elä, rakasta, naura paljon <3

Meeri Suutari

noorakatariina

Yksi vastaus artikkeliin “ELÄMÄNTAPAMUUTOS VAKAVASTA DIAGNOOSISTA HUOLIMATTA”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta