EROON EPÄVARMUUDESTA

eroon epavarmuudesta

Epävarmuutta voi kokea monella eri tasolla. Ja se voi johtua monesta eri syystä. Usein tilanne on kuitenkin se, että tunnemme epävarmuutta ihan syyttä suotta. En kelpaa, en osaa, en pysty. Saattaa riippua ihan päivästäkin, miten kokee pärjäävänsä ja kykeneekö seisomaan selkä suorana luottavaisena, että kaikki menee hyvin. Voi olla myös kausia, kun tuntuu ettei mikään suju ja tunnet olosi täysin surkeaksi. On täysin ok tuntea näin, koska olisi hyvin outoa jos ihminen ei koskaan epäilisi itseään ja tekemisiään. Se on sitten eri asia, jääkö tuohon tunteeseen vellomaan pidemmäksi aikaa, jolloin se myrkyttää pahimmillaan koko elämän. Muista, että puhuminen auttaa aina. Ei tarvita (välttämättä) terapeuttia selvittämään pään sisäisiä mörköjä. Itse olen oppinut kantapään kautta suun avaamisen jalon taidon. En tarkoita, että pitäisi oksentaa ystävien niskaan kaikkia negatiivisia tunteita. Puhuminen yleisesti auttaa ja on parempi vaihtis, kuin olla hiljaa ja paisutella asioita oman päänsä sisällä. Usein on niin, että ne puhumattomat asiat paisuvat suhteettoman suuriksi ja jossain vaiheessa kiehuu yli.

MISTÄ ITSE KOEN EPÄVARMUUTTA?

Koen epävarmuutta harva se päivä yritykseni suhteen. Kannattiko vaihtaa vakkariduuni kokopäiväiseen epävarmuuteen? Varsinkin, kun olen tällainen stressi-erkki. Koen myös epävarmuutta äitiyden suhteen. Aina näet jossain paremman äidin, jolla on homma hallussa. Toisiin vertailu on paras tapa saada oma olo epävarmaksi. Sitten tulee mietittyä jo pelkkää oman olemassaolon merkitystä. Varmaankin jokin kolmenkympin kriisi on hiipimässä pään sisälle, vaikka mielestäni sovin yläkerran kanssa, ettei sellaista kliseistä kriiseilyä tartte tähän huusholliin tulla. Mutta ei anneta epävarmuudelle valtaa!

Elämä on epävarmaa. Kaikki voi mennä pieleen. Epävarmuutta tulisikin opetella sietämään, koska täyttä varmuutta meillä ei ole oikeastaan mistään. Tänään sinulla voi olla kaikki hyvin, huomenna saattaa olla helvetti irti. Pelko on tavallaan turhaa, toki inhimillistä, mutta vie aivan turhaa energiaa jos pelkää liiaksi. Jos ajattelee pelkästään sitä, mitä kaikkea voi mennä pieleen, mitä jos lähestyisimme asiaa positiivisen kautta. On myös mahdollisuus, että kaikki menee loistavasti tai vähintäänkin ihan kohtuullisesti.

Elämä on yksi iso riski ja ainoa varma asia on kuolema. Onko siis lähtökohtaisesti järkeä pelätä pahinta, koska mikä tahansa voi mennä mönkään vaikka tekisitkin kaiken oppikirjan mukaan? Kaikki ei ole meidän omissa kätösissä, vaan mitä tahansa voi sattua. Riittää, että  yrittää parhaansa. Epäonnistumiset ovat aina opin paikka, ei itsesyytösten.

eroon epavarmuudesta

VIRHEET EIVÄT TEE SINUSTA HUONOA -KAIKESTA VOI OPPIA

Jokaisesta pieleenmenneestä työasiasta ja jokaisesta päättyneestä parisuhteesta oppii. Se ei ole epäonnistumista. Moni menestynyt yrittäjä on kokeillut yhtä sun toista ennen kuin on löytynyt se oma juttu, joka menee maaliin. Ja aivan varmasti moni yrittäjä (varsinkin aloittaessaan) velloo epävarmuuden tuntemuksissa, koska varmuutta ei ole menestymisestä saati toimeentulosta.  Sama homma parisuhteessa. Ei ole takeita, että tämän tyypin kanssa tulet elämään romanttisesti loppuelämän yhdessä. Puoliso voi ottaa ja lähteä nuoremman matkaan. Ja voi olla, että ei. 🙂 Mieti, onko sinulla oikeasti syytä olla epävarma ja toiseksi: kannattaako sitä murehtia etukäteen?

Miten toimia silloin, kun ryvetään epävarmuuden suossa? Sparrausta on saatavilla onneksi ilmaiseksi. Hyvä ystävä saa kyllä kiskottua sinut ylös pohjamudista. Ystävä tai kollega osaa myös katsoa asiaa objektiivisesti ja löytää eri näkökulmia sinun ongelmaasi. Hei oletko kokeillut tätä? Saatat myös saada konkreettista apua. Minä olen saanut yrittäjyyteni alussa ja saan vieläkin ihan mielettömästi apua muilta. Ja se tekee minut superkiitolliseksi. Kukaan ei pärjää yksin, eikä ole tyhmää tai noloa pyytää apua. Saatat yllättyä, miten ne asiat vain ratkeavat, kun puhuu ääneen.

Itsekehu on myös loistava tapa saada itsevarmuutta ja parempaa mieltä. Ja tosiaan keksi kehut vaikka väkisin. Ja se voi olla ihan arkinen asia. Esimerkkinä: Teen maailman parhaita korvapuusteja. Mä heitin lonkalta oman top 3 tähän päivään.

  1. Olen hyvä kirjoittamaan.
  2. Olen loistava organisoimaan.
  3. Olen todella empaattinen ja helpostilähestyttävä.

Kehu itseäsi! Missä sä olet tosi hyvä? Keksi kolme asiaa. 

Ihanaa tiistaita!

Noora

Luethan myös: 

Epäonnistumisen pelko ajaa sut loppuun

Kuinka pysyä positiivisena kun kaikki menee päin seiniä?

Rock your dreams -Unelmat todeksi!

eroon epavarmuudesta

noorakatariina

Yksi vastaus artikkeliin “EROON EPÄVARMUUDESTA”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta